info@sporteopathy.com  |  +46 70 756 743 34
Follow us :-

Återhämtning efter träning – Fem saker att tänka på

Återhämtning efter träning, det är minst lika viktigt som att äta kosttillskott. Återhämtning är för att du ska läka och återställa dig. Det ger din kropp tid till att bygga upp sig igen. Extra viktigt med återhämtning är det när du pressat kroppen hårt med tung styrketräning, hård konditionsträning eller genomför långa löprundor som varit slitsamma. Det är bra att låta din kropp återhämta sig efter varje träningspass.

Satsa på aktiv återhämtning

Det finns flera sätt att återhämta dig på. Dels kan du göra det genom att äta dig till ny energi. Det genom att fylla på kolhydratdepåerna. Du behöver cirka 1 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Det är även viktigt att fylla på med protein. Du behöver ungefär en fjärdedels gram protein per kilo kroppsvikt. Andra sätt att återhämta dig på kan vara genom massage, akupunktur eller lättare träning som promenad efter hård träning.

träning

Förbättra din återhämtning

En timmes träningspass är något som kroppen kan känna av i 24–48 timmar efteråt. Så det är bra att se till att du påverkar din återhämtning på bästa sätt. Glöm inte att dricka mycket vatten. Både före, under och efter träning. Det är även viktigt att du sover 6–8 timmar per natt.  Det så att kroppen kan återhämta sig både fysiskt och psykiskt. Du bör även varierar din träningsintensitet. Samt som tidigare nämnt, fyll på med kolhydrater och protein. Genom bra sömn, näring och vätska så kommer du att märka av att det blir en förbättring av din totala återhämtning. Det är när du gör dessa saker, som kosttillskott är som mest effektiva. Du bör låta din kropp återhämta sig efter varje träningspass. Längden på vilan beror på hur länge du tränat, vad du tränat och om du är van. Men generell så kräver träning med hög intensitet längre återhämtning än träning med låg intensitet. Läs mer om det här.