info@sporteopathy.com  |  +46 70 756 743 34
Follow us :-

Kiropraktor

Ordet kiropraktik kommer från grekiskan ”cheiro” och ”praktikos”, och översätter man det fritt så betyder det att göra för hand. Inom kiropraktik använder man sig av diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke. En naprapat och kiropraktor har liknande arbetssätt och kan hjälpa till med olika skador. Dock brukar man säga att en kiropraktor främst arbetar med att justera ryggen och en naprapat använder sig av muskulära behandlingar.

En kiropraktor jobbar utifrån den biopsykosociala modellen. En kiropraktor ser alltid till hela situationen hos en patient. Man använder sig av manuella undersökningsmetoder för att ställa en diagnos. Därefter kan man börja ge behandling. Många gånger använder sig en kiropraktor av HVLA-manipulation som ökar rörelseförmågan och minskar patientens smärta.

En HVLA-manipulation är en ledmanipulation med hög hastighet och låg amplitud. Att utföra den sker med en hastighet som är kontrollerad och med rörelse och kraft för att öka rörligheten i leden. Det ger dig ett förändrat rörelsemönster och minskad smärta.

Besvär en kiropraktor kan behandla är bland annat skador och besvär som orsakas av störningar i leder, muskler och nervsystem. Detta kan omfatta molande ryggvärk, ryggskott, ischias, nacksmärta, whiplashskada, huvudvärk, smärta och stelhet kring axlar och skuldror, diskproblem, domningar/stickningar och smärta i armar, ben och höft.