info@sporteopathy.com  |  +46 70 756 743 34
Follow us :-

Löparknä

Löparknä är en av vanligaste skadorna som drabbar löpare och dig som springer eller joggar. Löpare på alla nivåer kan drabbas, såväl elitidrottare som vardagsmotionärer. Löparknä heter Iliotibialbandssyndrom och kallas även för ITBS. Detta drabbar inte bara långdistanslöpare. Skadan har fått sitt namn löparknä, tack vare att det är just under den form av aktivitet som det är störst risk att ådra sig det. Även skidåkare och cyklister kan drabbas av löparknä.

Om du drabbas av löparknä, så upplevs det som en skärande smärta på utsidan av knät. Denna smärta uppstår på grund av att den sena som går på utsidan av låret skapar friktion och inflammation när den glider fram och tillbaka över den laterala femurkondylen. Det kan även finnas en slemsäck, en så kallad bursa, mellan benet och senan. Även denna kan bli inflammerad. Dina smärtor kan kännas av både under och efter ett träningspass.

Orsaker till att drabbas av löparknä kan bero på flera olika saker. Det kan vara överpronering i foten som vrider knät överdrivet. Det kan även bero på svaga quadriceps; hög Q-vinkel (vanligt hos kvinnor med breda höfter); inre rotation av lårmuskeln vid landning; felaktig fotisättning; instabilitet i höften vid stötchock.

Beroende på vad det är som orsakat ditt löparknä så finns olika typer av behandling. Det bästa är att kontakta en naprapat, kiropraktor eller en sjukgymnast för att få korrekt hjälp.