info@sporteopathy.com  |  +46 70 756 743 34
Follow us :-

Knäskador

Knäskador är den vanligaste typen av idrottsskada och drabbar utövare av många olika sporter. Det finns en mängd olika typer av knäskador du kan drabbas av. Många gånger är det just idrottare som drabbas av knäskador efter som dessa knän ofta utsätts för tyngd, upprepade stötar och snabba vändningar. Man brukar säga att kring 40 % av alla knäskador är ledbandsstukningar men det är även vanligt att det är korsband eller menisk som går sönder. Förslitning och överbelastning är även det något som kan orsaka en knäskada.

Om du vill undvika att drabbas av en knäskada, så är det viktigt att du värmer upp ordentligt, samt att du under träning försöker undvika skarpa riktningsändringar och att du försöker låta bli att överbelasta dina knän. Om du börjar känna av smärta, se till att du vilar och lägger på is.

Den vanligaste typen av knäskador är ledbandsskada. Det kan drabba både yttre och inre ledbandet i ditt knä. Det är dock det inre som är det vanligaste. Inre och yttre ledbandsskada kan graderas i grad 1-3 och vid grad 2 så väl 3 så kan det vara så att det är kombinerad skada med korsband och menisk utöver ledband. Symptomen består av att du känner av starka smärtor på utsidan eller insidan av knät. Det kan även vara nedsatt sträck och böjfunktion i knäleden.

Kontakta en kiropraktor eller naprapat om du tror att du drabbats av en ledbandsskada.

Patellofemoralt smärtsyndrom/Främre knäsmärta (PFSS) är en annan form av knäskada, som drabbar både barn och vuxna. Anledningar till varför man drabbas kan variera, det kan vara överbelastning, felställning i knä eller fötter eller svaghet i sätes och lårmuskulatur. Smärtan känns främst på framsidan av knät samt bakom eller runt knäskålen. Knät kan även kännas instabilt.

Löparknä är en annan skada som drabbar knän. Om du vill läsa mer om det så finns denna information på en av våra andra sidor.

Utöver nämnda knäskador så finns det även hopparknä, slemsäcksinflammation, korsbandsskada, meniskskada, knä som gått ur led, samt Schlatter & Sinding Larsen-Johansson som främst drabbar barn och ungdomar.