info@sporteopathy.com  |  +46 70 756 743 34
Follow us :-

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge eller lateral epikondyalgi är en överbelastningsskada. Det kallas även för radial epikondylit och epikondylalgi. Om det är så att du känner smärta på utsidan av armbågen när du lyfter armen. Du kanske är stel eller känner av allmän svaghet i armen när du greppar och lyfter något? Då är det tennisarmbåge du kan ha drabbats av.

Detta är en form av överbelastningsbesvär som drabbar de muskel- och senfästen som fäster på armbågsledens utsida, den så kallade laterala epikondylen. Är du drabbas så kommer du att uppleva smärta, värk, ömhet, kraftlöshet eller stelhet. Du känner helt enkelt av att du har ont i din armbåge!

Tennisarmbåge drabbar ofta de personer som har ett enformigt arbete eller utför enformiga rörelser. Trots namnet, så är det alltså inte bara tennisspelare som drabbas. Andelen tennisspelare som drabbas är faktiskt mindre än andra som utför monotona och upprepade rörelser.

Om du har råkat ut för tennisarmbåge så finns det en del behandlingar för det, men det allra bästa är att försöka undvika att drabbas. Låt bli att utföra enformiga rörelser, oavsett om du tränar eller arbetar. Se till att alltid stretcha och låt din kropp få ett par minuter på sig att komma igång. Se även till att alltid lyssna på din kropps signaler.

Om du har stora besvär med din tennisarmbåge så sök vård och behandling hos en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Bland annat brukar det rekommenderas med vila, men det kan även vara behandlingar och hjälp i form av läkemedel mot smärta, samt använda bandage som avlastar. Det finns speciella stödförband men även kinesiotejp för armbåge. Kortison kan ge dig snabb hjälp, men ökar samtidigt risken att du får återkommande besvär. Andra behandlingar är lågenergilaser och stötvågsbehandling. Ytterligare hjälpmedel och behandlingar finns, men det bästa är som sagt att prata med din naprapat eller kiropraktor.